Oude! Weblog van Henk Medema

december 22, 2010

Gordon en het christelijke loket

Filed under: Uncategorized — henkmedema @ 10:10 am

Gordon zoekt God, en God zoekt Gordon. Wij, kijkerspubliek van de EO, nu bij hoge uitzondering de kijkcijfers van Nederland 3 omhoog krikkend, zitten op het puntje van onze stoel. Vanavond verder!

Tussendoor wat peinzend over het christelijke geloof, zoals het in deze serie wordt gepresenteerd, denk ik: hé, ik mis wat. Nog eens overweeg ik: mijn observatie wordt bevestigd, en ik wordt er eerlijk gezegd blij van.

Wat ik mis is een christelijk loket.

In de jaren zestig woonde onze familie in Apeldoorn tegenover een piepklein dierentuintje. Als kind was ik gefascineerd door de enorme autoriteit die daar werd uitgeoefend door één (in mijn herinnering tamelijk oude) dame, die dit gezag aan een positie ontleende: het Loket. Een enkele keer staken wij de straat over en bezochten de dierentuin, waarvoor wij ons bij het Loket moesten vervoegen. Het kostte, geloof ik, een dubbeltje, en dan kreeg je een kaartje, en daarmee de volmacht om naar binnen te treden. (Eenmaal heeft, echt waar, een heuse beer, ontsnapt uit zijn kooi, de omgekeerde route genomen, zonder een dubbeltje te betalen – maar hij werd prompt door een gealarmeerde politieman doodgeschoten.)

Weten we nog wat er vroeger standaard in iedere bus te lezen viel? ‘Niet spreken met de bestuurder. Voor de streep geen staanplaatsen.’ De gedachte was: deze man (vrouwen waren in die tijd nog geen chauffeur) valt, al rijdend, samen met zijn Loket.

 

Een loket is een plek waar je een simpele transactie kan verrichten, en waar je ook niet geacht wordt meer te doen dan dat. De toegang tot het christendom, zoals ik me die in vervlogen jaren voorstelde, wás zo simpel. Het zondaarsgebed. De Vier Geestelijke Wetten. Het Leger des Heils had er zelfs een (zondaars)bank voor.

 

Nu zal ik niet beweren dat die bank failliet is, en dat de Vier Geestelijke Wetten bij het grof vuil moeten. Maar wél dat wij in een heel andere wereld leven – een wereld van netwerken, waarin mensen en relaties van hoge waarde worden geacht, en het onderschrijven van een abstracte propositie (bijvoorbeeld: ‘Jezus is voor je zonden gestorven, punt, uit’) niet meer voldoet. De hele wereld is in de afgelopen tientallen jaren snel veranderd.

Vroeger ging een katholieke of gereformeerde of hervormde christelijke partij naar het loket van een of meer doelorganisaties die bij dezelfde zuil behoorden. Even schakelen, en je wist wat je aan elkaar had. Het subsidiariteitsbeginsel voor de rooms-katholieken en de soevereiniteit in eigen kring voor de gereformeerden was voldoende om ieder zijn plek te wijzen. Loketje open, en door de muur heen kwam de transactie tot stand.

De kerk vond per definitie haar plaats in de eigen christelijke zuil. De omroepen idem. En om maar bij m’n eigen vak te blijven: de uitgevers werkten met een aantal clubs van eigen signatuur. Een heel landschap van loketten. Waar kun je Inlichtingen verkrijgen? Ga maar naar het loket Inlichtingen, dan lichten ze je daar wel in.

 

Dit transmissiemodel werkt niet meer, zoals  dr. Jan Van der Stoep betoogt (Radix 36/2): de buitenwacht weet precies waar intern de verschillen en spanningen zitten. Het muurtje dat scheiding maakte tussen de beambte áchter het loket en de opdringende menigte vóór het loket, is weg. Je hebt met mensen te maken. Gordon trekt op met Gert van der Vijver, Liselotte gaat buurten bij Christa, die óók niet achter het muurtje-met-loketje blijft om kaartjes voor het christendom te verkopen.

 

Nog even naar Bethlehem, want daar ligt in deze koude week onze warme belangstelling. In de kerststukjes en musicals wordt de herbergier consequent voorgesteld als een lokettist: nee meneer Jozef, nee mevrouw Maria, we zitten vol, sorry. Maar de echte ontmoeting vindt plaats waar God in al zijn kwetsbaarheid deze wereld binnentreedt, als kleine Baby. God met ons, Immanuel.

Advertenties

4 reacties »

 1. Henk,

  Je slaat de spijker op zijn kop! En….goed nieuws….in de Achterhoek is het loket bijna klaar. Het interkerkelijk regioteam (17 zeer verschillende kerken die elkaar op de hoogte houden van het één en ander) de Wilhelminabasisschool in Doetinchem en een aantal andere partijen zijn bezig om een soort christelijke VVV te starten waar men terecht kan voor vragen over christelijke hulpverlening, zorg, activiteiten en andere info. We hopen begin 2011 het een en ander concreet te maken, maar ‘geld’is nog een probleem. Per slot van rekening zal het loket bemand moeten worden. Maar we hopen dat ook daar een goede oplossing voor komt.

  Mensen die meer willen weten of goede ideeen hebben, mogen via de site http://www.regioteam.net contact met me op nemen.

  Walter Hobelman

  Reactie door Walter Hobelman — december 22, 2010 @ 10:35 am

 2. Eehm, Walter – ik geloof dat Henk nou net wat anders betoogt 🙂

  De vraag die zich hier in huis opdrong: er worden dus geen tickets to heaven meer verkocht, de transactie is vervangen door incarnatie. Maar wie loopt er mee, wie deelt z’n Leven met Gordon, Dennis en Lizelotte als deze serie is afgelopen?

  Reactie door Mark — december 22, 2010 @ 11:16 am

 3. Henk, ik wist niet dat je blogde! Mooie post, zeer herkenbaar wat je schrijft. Mensen in de serie die hun levensverhaal vertellen, oprecht zijn, niet oordelen en opdringen en niet beginnen met hel en oordeel, maar met Gods liefde en zijn plan met deze wereld, dat juíst die mensen snaren raken, bij de deelnemers, maar ook bij mijzelf.

  Reactie door Daniel de Wolf — december 22, 2010 @ 7:40 pm

 4. Sorry, mijn derde zin moest beginnen met: ‘Ik vond het opvallen dat de mensen in de serie,…’

  Reactie door Daniel de Wolf — december 22, 2010 @ 7:41 pm


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: